Przekąska którą od dawna chciałam zrobić. Odkąd spróbowałam te krążki w McDonald’s, to tak mi posmakowały, że nie raz się przybierałam by je wykonać. Więc nie ma na co czekać 🙂
Składniki:
- 2 cebule
- 1 jajko
- 80 g mąki pszennej
- 125 ml wody gazowanej
- olej do głębokiego smażenia
- szczypta ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz do smaku
Sos czosnkowy:
- 180 g jogurtu naturalnego lub śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.
Następnie dodaj 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Co do ilości czosnku – wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowy chcesz uzyskać sos. Możesz użyć więcej czosnku, jeśli lubisz bardziej intensywne smaki. Ja wolę trochę delikatniejszy smak.
Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie.
Na koniec sól, pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Odstaw do lodówki.
Krążki cebulowe:
Cebulę obierz, pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster rozdziel na pojedyncze okręgi.
W misce umieść mąkę, dodaj jajko, wodę (ja dodałam niegazowaną, bo nie mam innej) i dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji naleśnikowego ciasta. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj więcej wody.
Ciasto dopraw solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Wymieszaj.
Zanurz krążki cebuli w cieście. Usuń nadmiar ciasta potrząsając krążkiem.
Pierścienie cebulowe smaż na rozgrzanym oleju. Nakładaj je partiami przy pomocy widelca.
Smaż po obu stronach na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości plastrów cebuli.
Po usmażeniu onion rings umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Serwuj od razu. Najlepsze zaraz po usmażeniu.
Jestem właśnie po usmażeniu krążków i zjedzeniu kilku. Niebo w gębie!! Mega pyszne, idealne jako przekąska na wieczór z filmem czy znajomymi. Co prawda nie wyszły mi tak ładnie jak w przepisach z internetu, oczekiwania a rzeczywistość to dwie różne rzeczy. Ciasto niezbyt równo się przykleiło, w niektórych miejscach za mało, w niektórych za dużo. Nie wspominając o tym że zmarnowałam 2 cebule by wybrać z nich kilka ładniejszych w całości krążków, coś mi się dziś źle kroiły. Ale to nic, ważne że smak jest wyborny!
A więc życzę smacznego! 🙂