Muchomory z jajek i pomidorów to świetna ozdoba do dań na przyjęcia, ucieszy oczy gości, zachwyci dzieci, posłuży jako dekoracja do zdjęć kulinarnych. Od jakiegoś czasu przymierzałam się by takie wykonać, ale ciągle jakoś wylatywało mi to z głowy 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- 4 pomidory
- majonez
- szczypiorek
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Ściąć lekko dół jajka.
Na każde jajko nałożyć czerwony kapelusz z pomidora. Pomidory przeznaczone na „kapelusze” powinny być równej wielkości i twarde. Każdy pomidor należy przekroić poprzecznie i wydrążyć z pestek i miąższu, tak aby powstał „kapelusz dla grzyba”.
Na wierzchu zrobić kilka kropek majonezu (np. za pomocą słomki). U nasady jajek ułożyć szczypiorek, posłuży jako trawka 😀
No i mamy jadalne pomidory, najpierw ozdobią danie, potem zostaną zjedzone 🙂