Lubię placki, różne. Mam ich ładną kolekcję, a takich z kiszonej kapusty jeszcze nie robiłam, więc czas nadrobić. Z dodatkiem sosu czosnkowego powinny smakować całkiem przyzwoicie.
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!
Fuczki - Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
2018-02-13 13:56:32
Składniki
- kapusta kiszona odciśnięta 300 g
- mąka pszenna 1 szklanka
- mleko 3/4 szklanki
- 1 jajko
- kminek mielony
- majeranek
- olej
- majonez 2 łyżki
- jogurt naturalny 2 łyżki
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, szczypta
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko.
- Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
- Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego.
- Ciasto przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placki i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
- Usmażone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Sos czosnkowy: majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.
- Usmażone placki podajemy z sosem czosnkowym, śmietaną bądź innym dodatkiem.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Smacznego!