Dziś będzie na słodko. O czymś takim nigdy nie słyszałam, przepis mnie zaciekawił i postanowiłam zrobić. A będą to frytki z jabłek, w panierce, posypane cukrem i cynamonem. Mam smaka na nie od kilku dni. Są przepyszne, takie mięciutkie, słodkie, dzieciom na pewno posmakują!
Tą piękną ceramikę nabyłam w Erinaco.pl, fanpage na fb: www.facebook.com/ErinacoPL – Projektowanie i tworzenie autorskiej ceramiki użytkowej, oraz odzieży, biżuterii i dodatków – polecam gorąco!
Frytki z jabłek
2018-03-16 12:42:13
Składniki
- 2 jabłka
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżka cynamonu
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Do miseczki dodajemy cukier i mieszamy z cynamonem.
- Na płaski talerz wysypujemy skrobię ziemniaczaną.
- Obieramy jabłka i kroimy na wybrany przez siebie kształt, np. szerszych frytek.
- Na patelni rozgrzewany olej
- Jabłka obtaczamy w skrobi i układamy na gorącym oleju na patelni.
- Smażymy do uzyskania rumianego koloru z obu stron.
- Jeśli bedą już w całości zarumienione, delikatnie układamy je na talerzu wyłożonym papierem, tak aby obciekły z nadmiaru oleju.
- Następnie posypujemy mieszanką cukru z cynamonem.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Z dwóch jabłek wyszło dość sporo tych frytek, zwłaszcza dla jednej osoby w sam raz. Jak macie dzieci, to polecam minimum ze 3 jabłka.
Smacznego!
O rany nigdy czegoś takiego nie próbowałem a wygląda bardzo ładnie i słodko. Chętnie wypróbuję Pani przepis. Pozdrawiam serdecznie! 🙂