Dziś na ostro. Na wstępie ogłoszę z dumą, że stuknęło właśnie 100 przepisów na blogu!! Kiedy tyle uzbierałam? Zaledwie przez parę miesięcy i na pewno przydałby mi się odpoczynek 🙂 Dobra, to teraz o samym przepisie. Fajna nazwa co nie? Chili con carne… normalnie po nazwie nie wiedziałam co to, dopiero jak wtajemniczyłam się w składniki, to można to opisać: mięso mielone z warzywami i ryżem. Ale z tą egzotyczną nazwą brzmi bardziej prestiżowo 😀
Chili con carne
2018-02-09 13:34:06
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- papryczka chili lub łyżeczka przyprawy w proszku
- 1 cebula
- olej
- puszka pomidorów 400 g
- puszka czerwonej fasoli 200 g
- sól
- 2 torebki ryżu
Przygotowanie
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek lub pokrojony nożem na małe kawałeczki (ja swoją praskę metalową połamałam za mocno ściskając, taką mam moc w dłoniach) oraz 2 łyżeczki oregano, łyżeczkę pieprzu i posiekaną drobno ostrą papryczkę lub przyprawę w proszku – 1 łyżeczkę. Chili con carne będzie lekko ostre. Całość dobrze wymieszaj.
- Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj mięso z miski i podsmażaj całość około 15-20 minut. Łyżką czy łopatką porozdzielaj kawałki mięsa. Dodaj pomidory z puszki.
- Do masy dodaj fasolę z puszki bez zalewy oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 10 minut.
Kuchnia REwelka https://kuchniarewelka.pl/
Smacznego!