Dziś przedstawiam Wam przepis bardzo dobrze mi znany, pyszny i sytny – kotlety drobiowe z pieczarkami i papryką. Robię je od lat i jak nasmażę ich, to wiem że mam obiad na 2 dni.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka (2 połówki)
- 2 jajka
- kilka pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Mięso kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do dużej miski.
Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy na drobno i podsmażamy kilka minut na patelni.
Do miski z mięsem dodajemy sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, surowe żółtka, mieszamy.
Ubijamy białka, najlepiej mikserem.
Do mięsa dodajemy mąkę, przysmażone warzywa oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Kładziemy łyżką lub chochlą na rozgrzany tłuszcz, formujemy na patelni placki i smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Ciepłe możemy podawać z surówką i ziemniakami, a jak już poleżą to świetnie smakują z sosem czosnkowym.
Ja dziś przygotowałam surówkę z kiszonej kapusty. Tutaj znajdziecie przepis: kuchniarewelka.pl/surowka-z-kiszonej-kapusty
Smacznego!