Danie w sam raz na szybki obiad, chociaż ja sobie zrobiłam na śniadanie. Został mi wczorajszy farsz z kurczakiem i pieczarkami, więc go chciałam jakoś wykorzystać. Właśnie jem i stwierdzam, że jest przepyszne! Nie sądziłam, że to będzie tak dobrze smakować.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- marchewka
- groszek
- 250 ml bulionu (1 szklanka)
- szczypiorek
- olej
Przygotować większą patelnię, dodać olej i pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez kilka minut.
Następnie rozciąć woreczek z kaszą gryczaną i dodać do kurczaka. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę i groszek (można też mrożone), ja dodałam pół małej puszki groszku. Doprawić wszystko solą, wymieszać i smażyć przez 1 – 2 minuty.
Na koniec wlać gorący bulion (kostka rosołowa rozpuszczona w 250 ml wody w garnuszku), wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Posypać szczypiorkiem.
W moim kaszotto znalazła się jeszcze cebulka i pieczarki z wczorajszego farszu. Wieczorem zjadłam z pomidorami i jest jeszcze smaczniejsza 🙂
Gotowe! 🙂